- نویسنده : پرویز احمدی
- ۰۴ مهر ۱۴۰۲
- کد خبر 23559
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /

عصر کرمانشاه : پول ملی افغانستان باوجود شرایط وخیم این کشور با افزایش ارزش همراه شده و از این حیث، برترین عملکرد را در میان ارزهای جهان داشته است.
میلیاردها دلار کمک بشردوستانه و افزایش سطح تجارت با همسایگان باعث شده پول ملی افغانستان در سه ماه سوم سال جاری میلادی بهترین عملکرد را در میان ارزهای جهان داشته باشد؛ اتفاقی غیرمنتظره برای کشوری که با فقر دستوپنجه نرم میکند و دارای یکی از بدترین کارنامههای حقوق بشری در جهان است.
طالبان که از حدود دو سال پیش کنترل افغانستان را بهدستآورد، اقداماتی انجام داده که باعث شده «افغانی» – پول ملی این کشور – در دژی مستحکم در برابر عوامل منفی قرار بگیرد. از جمله این اقدامات میتوان به ممنوعیت استفاده از دلار و روپیه پاکستان در مبادلات داخلی و محدودیتهای فزاینده نسبت به خروج دلار از داخل افغانستان اشاره کرد.
طالبان همچنین تجارت آنلاین را ممنوع و تهدید کرده کسانی که از قوانین سرپیچی کنند با مجازات زندان روبهرو میشوند.
کنترل بر ارز، ورود پول نقد و دیگر منابع مالی باعث شده ارزش افغانی در سه ماهه سوم ۲۰۲۳ حدود ۹ درصد افزایش پیدا کند و از این حیث از «پزو» – پول ملی کلمبیا – که با رشد ۳ درصدی همراه شده، پیشی گرفته است. پول ملی افغانستان در سال جاری میلادی با رشد ۱۴ درصدی همراه شده و از این نظر پس از پول ملی کلمبیا و سریلانکا در جایگاه سوم جهان قرار میگیرد.
اگرچه ارزش افغانی پس از تغییر حکومت در افغانستان با افزایش روبهرو شده، این کشور همچنان با آشفتگی و بیثباتی روبهروست. یکی از چالشهای مهمی که افغانستان با آن مواجه شده، انزوای این کشور در جهان به خاطر تحریمهای اقتصادی است.
طبق گزارش بانک جهانی، بیکاری عنانگسیخته باعث شده دوسوم خانوارها برای تهیه نیازهای اولیه زندگی خود با چالش روبهرو باشند و سیر تورم افغانستان به «تورم منفی» تبدیل شده است.
از اواخر سال ۲۰۲۱ میلادی و تا دستکم ۱۸ ماه پس از آن، سازمان ملل متحد به شکل هفتگی هواپیماهای مملو از دلار آمریکا را برای حمایت از مردم فقیر به این کشور اعزام میکرد؛ هواپیماهایی که بعضا تا ۴۰ میلیون دلار پول به همراه داشتند.
به گفته تحلیلگران، اقدامات طالبان برای جلوگیری از تضعیف افغانی مثمر ثمر بوده، اما به دلیل بیثباتی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، این رشد ارزش یک پدیده کوتاهمدت خواهد بود.
در حال حاضر تبدیل ارزهای خارجی در افغانستان بهطور عمده بهوسیله صرافیها انجام میشود. بازار «سرای شهزاده» در کابل در واقع بزرگترین بازار تبادل پولی در افغانستان است و در آن بهطور روزانه دهها میلیون دلار پول مبادله میشود. طبق اعلام بانک مرکزی افغانستان، هیچ محدودیتی برای تبادل پول وجود ندارد.
به دلیل تحریمهای مالی، تقریبا تمام وجوه ارسالی از طریق سیستم حواله بانکی به داخل افغانستان منتقل میشوند و این سیستم، بخش اصلی تجارت صرافیهای افغانستان را شامل میشود.
سازمان ملل متحد که تخمین زده افغانستان طی سال ۲۰۲۳ به ۳٫۲ میلیارد دلار کمک نیاز دارد، تاکنون در قالب کمکهای مالی ۱٫۱ میلیارد دلار پول به این کشور ارسال کرده است.
منبع اکو ایران
http://asrekermanshah.ir/?p=23559