پتاسیم یک الکترولیت است؛ الکترولیت بودن یک ماده به این معنی است که زمانی که در آب حل میشود یونهای مثبت و منفی تولید میکند. این خاصیت به آنها امکان هدایت الکتریسیته را میدهد که برای بسیاری از فرآیندهای بدن مهم است. حال باهم نگاهی به نقش پتاسیم در هر یک از این فرآیندها میاندازیم:
تنظیم تعادل مایعات: ۶۰ درصد از بدن انسان از آب ساخته شده است. ۴۰ درصد از این آب در داخل سلول و در مایعی به نام مایع درون سلولی یافت شده و باقی مانده خارج سلولها و در خون، مایع نخاعی و مایعات بین سلولی وجود دارد. میزان این آب تحت تاثیر غلظت الکترولیتها در بدن به ویژه پتایسم و سدیم است. حفظ این تعادل برای بدن بسیار مهم است. کم آبی بدن قلب و کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد. با مصرف یک رژیم غذایی با میزان مناسبی از پتاسیم و همچنین هیدراته کردن بدن به خصوص نوشیدن آب، میتوانید به حفظ تعادل مایعات در بدن خود کمک کنید.
سیستم عصبی: پیامهای عصبی به صورت پالسهای الکتریکی بین مغز و بدن تبادل شده و به تنظیم انقباضات عضلانی، ضربان قلب، عکس العملها و بسیاری دیگر از عملکرهای ارادی و غیر ارادی بدن کمک میکنند. پالسهای عصبی توسط یونهای سدیم به درون سلول و یونهای پتاسیم به خارج سلول تبادل میشوند. کاهش سطح پتاسیم در خون در توانایی ایجاد پالسهای عصبی و عملکرد سیستم عصبی اختلال ایجاد میکند.
انقباضات عضلانی: برای درک بهتر این پدیده دست خود را بالا بیاورید. فکر میکنید چه اتفاقی افتاد که به محض اینکه این جمله را خواندید و اراده کردید دست شما به سمت بالا حرکت کرد؟ سیستم عصبی به عضلات دست پیام فرستاد و از طریق پدیدهای به نام انقباض عضلانی دست شما حرکت کرد که پتاسیم در هر دو قسمت این پدیده نقش دارد. نمونه دیگری از انقباض عضلانی عملکرد ماهیچههای قلب است که موجب پمپاژ خون در بدن میشود. اختلال در سطح این ماده معدنی موجود در بدن موجب اختلال این عملکرد شده و ایجاد ضربان قلب نامنظم میکند.
تنظیم فشار خون: از هر سه نفر یک نفر در معرض ابتلا فشار خون بالا است که در نهایت موجب بیماری قلبی و سکته خواهد شد. یکی از عوامل اصلی فشار خون بالا سدیم بوده که از طریق مصرف نمک خوراکی وارد بدن میشود. رژیم غذایی دارای پتاسیم کافی با ایجاد تعادل در بدن میتواند به حذف سدیم اضافی کمک کرده و فشار خون را کاهش دهد. اگر نمیدانید پتاسیم و نمک چه عوارضی برای بدن دارند، خواندن مطلب عوارض نمک و سدیم بر بدن انسان را در وبسایت سبک زندگی، به شما توصیه میکنیم.
سکته مغزی: یکی از علل سکته مغزی کمبود جریان خون در مغز است. تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی غنی از پتاسیم میتواند به پیشگیری از بروز سکته مغزی کمک میکند.
پوکی استخوان: این عارضه با ایجاد استخوانهای تو خالی و متخلل موجب شکنندگی آنها میشود. علت اصلی پوکی اسخوان کمبود کلسیم- از اساسیترین اجزای سازنده استخوان در بدن است. مطالعات محققان حاکی از آن است که رژیم غذایی دارای مقدار مناسب پتاسیم با کاهش میزان دفع کلسیم از طریق ادرار به جلوگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
سنگ کلیه: مواد معدنی که از طریق ادرار دفع میشوند موجب غلظت آن شده و به ایجاد سنگ کلیه کمک میکنند. کلسیم یکی از رایجترین این مواد معدنی است. سیترات پتاسیم سطح کلسیم موجود در ادرار را کاهش میدهد. بسیاری از میوهها و سبزیجات حاوی سیترات پتاسیم هستند که به راحتی میتوانید آنها را در رژیم غذایی سالم خود جای دهید.