قیمه نثار یکی از غذاهای اصیل و سنتی شهر قزوین است که با ترکیبی خوشمزه از گوشت، زعفران و انواع مغزها تهیه میشود.
قیمه نثار یکی از غذاهای اصیل و سنتی شهر قزوین است که با ترکیبی خوشمزه از گوشت، زعفران و انواع مغزها تهیه میشود.
این غذای مجلسی به دلیل طعم خاص و منحصر به فردش در مهمانیها و مجالس سرو میشود. در ادامه با دستور پخت این غذای لذیذ آشنا میشویم.
همان طور که از اسمش پیداست قیمه نثار به جز لپه، همه مواد قیمهای که میشناسیم را دارد و موادی همچون زرشک، خلال بادام و پسته، شکر، زعفران و ادویه به آن اضافه میشود که عطر و طعمی بهشتی به آن میدهد. معمولا این غذا را همراه با سبزی خوردن و ماست سرو میکنند و برای تهیهی آن از برنج، گوشت گوسفندی، خلال پرتقال، پیاز داغ، زعفران، زرشک، خلال بادام، خلال پسته، رب گوجهفرنگی و ادویهی مخصوص قیمه نثار استفاده میکنند. ادویه قیمه نثار را می توانید از بازار قزوین تهیه کنید و یا طبق دستوری که در ادامه آوردیم آن را در خانه تهیه کنید.
در ابتدا مواد اولیهی این غذا به صورت جدا از هم تهیه میشود و در آخر، برنج، گوشت و آب گوشت به صورت لایهای بر روی دیس و جهت تزئین، برنج زعفرانی، خلال پسته، بادام، پرتقال و زرشک بر روی لایه سطحی برنج و گوشت قرار میگیرند. مقداری از آبگوشت نیز به صورت جدا برای کسانی که دوست دارند برنجشان را کمی نرمتر و به همراه آب گوشت سرو کنند آورده میشود.
مواد لازم:
2 عدد پیاز بزرگ (خرد شده)
– 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
– 300 گرم ماهیچه گوساله (خرد شده به تکههای کوچک)
– 1 قاشق چایخوری زردچوبه
– نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
– 1 قاشق غذاخوری گل سرخ خشک
– 1 تکه چوب دارچین
– 5-6 عدد دانه فلفل سیاه
– 3-4 عدد هل سبز
– 1 قاشق چایخوری زعفران دمکرده
– 50 گرم کره
– خلال پوست پرتقال (به میزان دلخواه)
– خلال بادام و پسته (به میزان دلخواه)
– 2 قاشق غذاخوری زرشک
طرز تهیه:
۱. تفت دادن پیاز و گوشت:
ابتدا پیازها را در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی و نرم شوند. سپس ماهیچههای خرد شده را به پیاز اضافه کنید و با هم تفت دهید تا گوشت تغییر رنگ دهد. زردچوبه و دانههای فلفل سیاه را اضافه کرده و مواد را هم بزنید تا عطر ادویهها بلند شود.
۲.افزودن ادویهها و رب گوجه فرنگی:
پس از تفت دادن گوشت، رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید تا خامی رب گرفته شود. سپس چوب دارچین، هل و گل سرخ را به قابلمه اضافه کنید.
۳.پخت گوشت:
چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید تا گوشت در آب بجوشد. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشت به آرامی و با حرارت کم پخته و نرم شود.
4.آمادهسازی مخلفات:
در این مرحله خلال پوست پرتقال را که قبلاً تلخی آن را گرفتهاید، در کره تفت دهید. سپس خلال بادام و پسته را نیز در کره تفت دهید تا عطر و طعمشان به خوبی آزاد شود. زرشک را هم با کمی کره و زعفران تفت دهید.
۵.اضافه کردن زعفران:
در آخرین مرحله از پخت گوشت، زعفران دمکرده را به خورش اضافه کنید تا عطر و رنگ قیمه نثار شما تکمیل شود. اجازه دهید خورش چند دقیقه دیگر بجوشد تا طعمها با هم ترکیب شوند.
۶. سرو قیمه نثار:
قیمه نثار را همراه با برنج زعفرانی سرو کنید. برای تزئین، مخلوط خلالها (پرتقال، بادام، پسته) و زرشک را روی برنج بریزید. این تزئین هم به زیبایی غذا میافزاید و هم طعمی خاص به آن میدهد.
نکات:
– برای کاهش تلخی خلال پوست پرتقال، میتوانید آن را چند بار در آب بجوشانید و آب آن را دور بریزید.
– استفاده از کره در تهیه این غذا به خوشمزگی آن کمک میکند، اما میتوانید به دلخواه از روغن نیز استفاده کنید.
قیمه نثار قزوینی با عطر و طعمی منحصر به فرد، انتخابی عالی برای مهمانیها و مجالس است. این غذا با ترکیب خوشمزهای از گوشت، مغزها، زعفران و ادویههای خاص، دل هر عاشق غذایی را میبرد.
برای سرو این غذا کمی از برنج را با زعفران مخلوط کنید. گوشت را لابهلای پلو بریزید و روی آن را با مواد رویی آمادهشده تزئین کنید و از عطر و طعم عالی آن لذت ببرید.
روش دیگر سرو این غذا هم به این صورت است که، زمانی که برنج دم کشید مقداری از برنج را از روی قابلمه بردارید و در یک بشقاب بریزید. برنج را در ظرف مورد نظرتان سرو کنید، روی آن مقداری کره آب شده بریزید و مخلوط گوشت خورش قیمه نثار که حسابی غلیظ و جا افتاده شده را دقیقا وسط برنج بریزید. یک بشقاب برنج را که جدا کرده بودید با خلالها و زرشک تفت داده شده مخلوط کنید و روی قیمه نثار قزوینی مجلسی را با آن تزیین کنید.
منبع برترین